wtorek, 26 sierpnia 2014

Gofry owsiane

Jakiś czas temu pisałam o akcji " Śniadanie na trawie". Wtedy pierwszy raz miałam okazje spróbować zdrowych gofrów. Postanowiłam znaleźć przepis na takie gofry. Pyszne i chrupiące. Polecam!!!
Przepis zaczerpnięty z bloga http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/.

Składniki:

3 jajka
1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
 szklanka wody gazowanej
2 ¼ szklanki mąki owsianej (można zemleć płatki owsiane)
¾  szklanki mąki razowej orkiszowej 
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Uwaga: Jeśli chcemy zrobić gofry bezglutenowe to używamy tylko mąki owsianej (bezglutenowej) i bezglutenowego proszku do pieczenia! Również wychodzą pyszne!

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. pół godziny aby ciasto napęczniało. Białka ubić na sztywna pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec  na złoty kolor.
Gofry owsiane podawać z dżemem, owocami. Jak kto lubi :)






2 komentarze:

  1. uwielbiam gofry, ale owsianych jeszcze nie próbowałam - muszą być pyszne...

    OdpowiedzUsuń