piątek, 16 stycznia 2015

Gulasz drobiowy bezglutenowy

Podaję dziś przepis na uniwersalny gulasz. Pasuje świetnie do kotletów gryczanych, kaszy gryczanej, jak również do ryżu, czy placków ziemniaczanych. Zachęcam do zrobienia :)


Składniki:
0,5 kg piersi z indyka (kurczaka)
1 papryka czerwona (mała)
1 papryka zielona (mała)
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 g pieczarek
puszka pomidorów w puszce
1 papryczka chili
bulion warzywny ( ok 2,5 szklanki)
2 łyżki mąki gryczanej
przyprawy wg uznania: ( u mnie sól, pieprz, cząber, oregano, bazylia, papryka)
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

Pierś z indyka pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć chwilkę na oliwie z oliwek. Następnie dodać pokrojoną paprykę. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki (najpierw odsączyć z nich wodę), cebulkę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w kosteczkę. Następnie po podsmażeniu wrzucić wszystko do garnka, zalać bulionem. Dodać pomidory w puszcze i jeszcze ok 20 minut podduszać. Przyprawić do smaku. Na sam koniec mąkę rozrobić w niewielkiej ilości bulionu i wlać do garnka. Wymieszać i jeszcze chwilkę poddusić. Gotowe!
Ja przygotowałam gulasz z kotletami gryczanymi, pasował idealnie!
kotlety gryczane








1 komentarz:

  1. Hej, nie widzę tej ankiety do wypełnienia. Chciałam pomóc.

    OdpowiedzUsuń