poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Kawa z koglem-moglem

Witajcie! Dziś interesująca propozycja dla nietolerujących laktozę lub uczulonych na białko mleka krowiego. Dla tych co nie wyobrażają sobie życia bez kawy. Kawa z koglem-moglem, który już nie będzie mi się tylko kojarzył z dzieciństwem i wakacjami u babci.
Ja zrobiłam wersje kawy z koglem-moglem, czyli utarte żółtko z białkami (w moim przypadku jajka przepiórcze), jednak oryginalna wersja tego przepisu jest z samymi żółtkami. Próbujcie, sami wybierzecie co Wam lepiej smakuje :)

Składniki:

kawa rozpuszczalna
4 jajka przepiórcze (jedno jajko kurze)
1,5 łyżeczki ksylitolu lub cukru nierafinowanego

Sposób przygotowania:

Miksujemy jajka z cukrem (lub same żółtka). Kawę zalewamy wodą (ok 80 stopni C). Na to wlewamy kogel-mogel. Posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego!!!



Niedocenione Jajko



2 komentarze:

  1. Hm, trochę niecodzienne połączenie, ale koniecznie muszę spróbować, bo jestem bardzo ciekawa smaku tej kawy :) Dziękuję za przepis i czekam na kolejne wpisy na blogu :)

    OdpowiedzUsuń