sobota, 18 kwietnia 2015

Pasztet z cieciorki

Cieciorka jest źródłem wartościowego białka i wielu witamin. Warto szukać sposobów na przemycanie jej w posiłkach dnia codziennego.
Dziś propozycja bardzo  pożywnego pasztetu z cieciorki. Można go jeść samego, jak również jako plastry na kanapkach.

Składniki: (całość ok 780g)
2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 jajko (lub 5 przepiórczych), Ci którzy nie mogą jeść jajek mogą zastąpić nie siemieniem lnianym
ok 15 szt suszonych pomidorów z oleju
2 cebule (średnie)
czosnek 4 ząbki
1 łyżka masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
1 łyżka mąki jaglanej
Przyprawy do smaku: papryka czerwona, papryka chili, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, sól, pieprz)
orzechy włoski (słonecznik, pestki dyni, płatki migdałów) 2 garści

Sposób przygotowania: 
Cieciorkę ugotować (wcześniej na kilka godzin zamoczyć w wodzie. Po tym czasie odcedzić i gotować ok. 1h15 min.) Cebule i czosnek przysmażyć na łyżce masła, lub oleju kokosowego. Wbić jajko i resztę składników. (Pomidory suszone wcześniej pokroić w kostkę).  Miksować blenderem do w miarę jednolitej konsystencji. Na koniec dodać pokrojone orzechy (słonecznik, migdały...). Wyłożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni C przez ok 35 min. Smacznego!




1 komentarz: