wtorek, 21 kwietnia 2015

Pieczony leszcz

Skusiłam się pierwszy raz na leszcza. Do tej pory nie zauważałam tej ryby w sklepach. Należy do ryb słodkowodnych i do rodziny karpiowatych.  Przyznam, że smakuje bardzo dobrze :)


Składniki:
leszcz (ok 400g)
rozmaryn, pietruszka natka, czosnek, sól, pieprz
oliwa z oliwek
cytryna


Sposób przygotowania:
Rybę umyć i osuszyć recznikiem. Skropić cytryną, doprawić przyprawami i pokrojonym czosnkiem. Posmarować oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 200 stopni C i piec ok 25min. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Leszcza do tej pory udało mi się kupić tylko raz i do tego wędzonego, muszę popatrzeć czy gdzieś nie kupię, zaciekawiłaś mnie swoją rybą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaufland ma leszcza. Ok 15-16zl/kg.

    OdpowiedzUsuń