środa, 13 maja 2015

Sernik bezglutenowy, wegański

Być może "sernik" to za duże słowo, ale wyglądem i konsystencją jest identyczny jak prawdziwy sernik, a niejedna osoba też nie zauważy, że ten sernik tak naprawdę jest bez sera. Pyszny i baaaaaardzo zdrowy :)


Składniki: (6 szt po 150g)
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka sojowego (lub zwykłego)
1/2 szklanki cukru nierafinowanego (ksylitolu)
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki soku z cytryny
czekolada gorzka (mleczna)
1 granat

Sposób przygotowania:
Kaszę przelać wrzątkiem i gotować ok 25 min, dodając cukier (ksylitol)  i wiórki kokosowe. Od czasu do czasu mieszać. Po ugotowaniu kaszę ostudzić. Następnie wlać mleczko kokosowe (biała część) i sok z cytryny. Po przestudzeniu zblendować do jednolitej konsystencji.  Do natłuszczonej i posypanej wiórkami kokosowymi formy wkładamy masę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok 50 min. Ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią kawałki ciasta. Ozdabiamy pestkami granatu. Smacznego!!!




1 komentarz:

  1. ciasta na bazie kaszy jaglanej nie dość, że są zdrowe to jeszcze obłędnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń