środa, 20 maja 2015

Szparagi z malinami i parmezanem

Dziś bardzo smaczne i wykwintne danie. Sezon na szparagi dopiero się zaczął więc do dzieła!!!


Składniki:
100g mrożonych malin
3 łyżki białego octu winnego
6 łyżek oliwy z oliwek
1 szalotka
ok 8 sztuk szparagów
10 połówek orzechów włoskich
parmezan do posypania
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Maliny rozmrozić i przecisnąć przez gęste sito, tak ,żeby uzyskać z nich sok. Dodać ocet winny, posypać solą i pieprzem.  Rozbełtać z 4 łyżkami oliwy z oliwek. Szalotkę obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do sosu. Wszystko wymieszać. 
Szparagi umyć, wysuszyć, odciąć zdrewniałe końce. Pociąć wzdłuż na kawałki. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy i dodać szparagi. Podsmażać przez ok 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.  Po tym czasie dodać sos malinowy i wymieszać i podsmażać jeszcze ok 5 minut. Przyprawić. Zostawić jakiś czas pod przykryciem (ok godzinę). Po tym czasie podawać na talerz, ozdabiając orzechami włoskimi  (wcześniej podprażonymi na patelni) i startym parmezanem. Smacznego!





Szparagowe<3Love




2 komentarze:

  1. Cudny pomysł i przepiękne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Komentarz takiej konkretnej osoby wiele dla mnie znaczy. Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń