poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ciasto gryczane z galaretką, truskawkami i ananasami

Witajcie! Sezon na truskawki rozpoczęty. Dziś propozycja ciasta gryczanego z galaretką. Pyszne i orzeźwiające!

Składniki: 


Ciasto :
150g masła klarowanego
80g cukru trzcinowego (ksylitolu)
16 jaj przepiórczych lub 4 jaja kurze
250g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
75 ml mleka (ja użyłam koziego)


Galaretka: 
żelatyna (7 łyżeczek)
sok z ananasów (z puszki)
puszka ananasów w kawałkach
truskawki 250 g
czekolada gorzka 

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem i jajami. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli mąkę  z proszkiem do masy wlewając co jakiś czas mleko (cały czas miksując na wolnych obrotach). 
Wyłożyć ciasto do formy  wysmarowanej masłem klarowanym i posypanej mąką gryczaną. Piec w temp 170 stopni C przez ok 35 minut. Po ostudzeniu położyć pokrojone w połówki truskawki i ananasy. Zetrzeć czekoladę na grubych oczkach i posypać. Żelatynę rozrobić wg przepisu w 1 l wody, dodać sok z ananasów z puszki. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Włożyć galaretkę do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć to zalać ciasto. Włożyć do lodówki. Po godzinie gotowe do jedzenia!






2 komentarze: