wtorek, 24 stycznia 2017

Łosoś w sosie koperkowo-chrzanowym

Z reguły chrzan jemy głównie w okresie świąt wielkanocnych. Jednak właściwości chrzanu są tak cenne, że zdecydowanie powinnyśmy szukać przepisów z jego udziałem na co dzień. Ja chrzan doceniam nie tylko za walory zdrowotne, ale również smak.
A jakie właściwości ma chrzan? Chrzan stosuje się w takich dolegliwościach jak: chore zatoki, bóle głowy czy katar :)



Składniki:

filet z łososia (ja kupuję w Biedronce, ponieważ rzadko trafiają się w nich ości)
5 łyżek śmietany 18%, (jogurtu sojowego)
3 łyżeczki chrzanu
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
pomidory suszone, mogą być z oleju (ok 6 szt)
sól
oliwa z oliwek.


Sposób przygotowania:

Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki.
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej smarując oliwą. Zalewamy łososia sosem i pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 25 minut.







1 komentarz:

  1. Oj, dawno już ryby nie jadłam. Narobiłam sobie smaka :)

    OdpowiedzUsuń